Σάββατο 20 Απριλίου 2019

Επίθεση στην κοινωνία πολιτών_Μέρος 2ο






Σε προηγούμενη ανάρτηση (http://viosimozefyri.blogspot.com/2019/03/blog-post.html) αναδείξαμε τις αντιφάσεις των "επιθέσεων" δημοτικής παράταξης σχετικά με τη συμμετοχή συνδημοτών της οργανωμένης κοινωνίας των πολιτών (σύλλογοι) στις αυτοδιοικητικές εκλογές του ερχόμενου Μαΐου. Η ενεργός συμμετοχή, πόσο μάλλον η συστηματική και με διακρίσεις και αναγνώριση, σε οργανωμένες και μη εκφάνσεις της κοινωνίας των πολιτών (όπως σύλλογοι, σωματεία, αθλητικές ομάδες, άτυπες συλλογικότητες και ομάδες, κοινωνικές πρωτοβουλίες), όχι μόνο αποτελεί υγιές φαινόμενο που εμπλουτίζει την ανάδυση στελεχών και στο τοπικό πολιτικό σύστημα αλλά πρέπει και να προωθείται ως «αντίδοτο» σε όλες εκείνες τις αντιλήψεις που προωθούν τους Δήμους ως «επιχειρήσεις» (Δήμοι –επιχειρηματίες) ή ως «κλειστά τεχνοκρατικά όργανα» (Δήμοι- ειδικού σκοπού) ή ως «κομματικά εξαρτήματα» (Δήμοι- παραρτήματα κομμάτων).

Ωστόσο, πέρα από το πρότυπο δημάρχου και δημαρχιακής διοίκησης που αποκαλύπτει η "επίθεση" εναντίον υποψηφιοτήτων από την οργανωμένη κοινωνία των πολιτών, υπάρχει και μια πρόσθετη διάσταση που αφορά τη δραστηριότητα των Δήμων μετά τις εκλογές. Σύμφωνα πάλι με τα ευρήματα της μελέτης του Ν-Κ. Χλέπα (2005), οι δήμαρχοι της χώρας όταν ρωτιούνται να αξιολογήσουν το βαθμό επιρροής διαφόρων τοπικών δρώντων στις δραστηριότητες του δήμου μετά τις εκλογές, αναδεικνύουν τις οργανωμένες πρωτοβουλίες πολιτών για συγκεκριμένο θέμα ως τον τοπικό δρώντα με τον υψηλότερο βαθμό επιρροής (2,4 στην κλίμακα 0-4). Όπως χαρακτηριστικά επισημαίνει ο Χλέπας (2005, σ. 111), η οργανωτικά συγκροτημένη άσκηση πίεσης από τους πολίτες φαίνεται ότι είναι πολύ δύσκολο να αγνοηθεί από το δήμο. Κάπως έτσι δεν είναι τυχαίο ότι στο Δήμο Φυλής η μεγαλύτερη δημόσια αντιπαράθεση καθ΄όλη την περίοδο 2014-2019 δεν ήταν μεταξύ της πολιτικής διοίκησης του Δήμου και κάποιας άλλης παράταξης (εκλεγμένης ή μη) αλλά μεταξύ του Δημάρχου και του Δυτικού Μετώπου ( https://www.facebook.com/%CE%94%CF%85%CF%84%CE%B9%CE%BA%CF%8C-%CE%9C%CE%AD%CF%84%CF%89%CF%80%CE%BF-292531544468146/), δηλαδή  μιας οργανωμένης ομάδας πολιτών για το συντονισμό των δράσεων με σκοπό το οριστικό κλείσιμο της χωματερής του Δήμου Φυλής.
Το στοιχείο αυτό είναι δηλωτικό ότι η ουσιαστική παρέμβαση των πολιτών στα τοπικά δρώμενα όχι μόνο δεν είναι ανέφικτη αλλά καταγράφεται και ως πολύ σημαντική αρκεί να έχει τα στοιχεία της συστηματικής οργάνωσης και της προώθησης συγκεκριμένου θέματος. Ακολουθούν σε επιρροή, σύμφωνα με τους δημάρχους, οι διάφοροι τοπικοί ηγέτες (πχ., πολιτευτές, τοπικοί κομματικοί ηγέτες), η Εκκλησία, οι εθελοντικές οργανώσεις (δεν είναι τυχαίος ο διαγωνισμός για προσέλκυση υπ. δημοτικών συμβούλων αλλά και ποδηγέτηση των συλλόγων), οι τοπικοί βουλευτές ή συντοπίτες υπουργοί (δεν υπάρχουν ακόμα τέτοιοι στην περιοχή της Φυλής), οι δημοσιογράφοι, οι τοπικοί επιχειρηματίες και οι συνδικαλιστές ηγέτες.

Με δεδομένες τις ανοιχτές πληγές του Δήμου Φυλής και των αναμενόμενων εξελίξεων σε εξαιρετικά σημαντικά ζητήματα για την ποιότητα ζωής στην περιοχή τους επόμενους μήνες (χωματερή/ διαχείριση αποβλήτων, αναπτυξιακός προγραμματισμός, αρνητικές συνέπειες από την έλλειψη σχεδίου και υλοποίησης μέτρων κοινωνικής ένταξης), αναμένεται να ενταθούν οι "επιθέσεις" προς την οργανωμένη κοινωνία των πολιτών, ιδιαίτερα όταν η τελευταία παραμένει ίσως ο μοναδικός δρων που αναδεικνύει κρίσιμα και ενοχλητικά ερωτήματα, διεκδικεί πρόσβαση σε δημόσια πληροφορία και λογοδοσία, ενώ δεν θέτει την όποια παρέμβασή της σε συγκυριακό πλαίσιο αλλά στηρίζει μια θεματική διαχρονικά και συστηματικά.



 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.